Εισαγωγή

Η ιδέα της κατασκευής ενός μικρού υδραυλικού εκσκαφέα ξεκίνησε τη φετινή σχολική χρονιά .Οι στόχοι μας ήταν οι εξής: α) να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες και γνώσεις χρήσιμες για τη ζωή και την επαγγελματική τους εξέλιξη, β) Να αποτελέσει η συγκεκριμένη κατασκευή ένα εποπτικό μέσο για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικά με τα υδραυλικά και πνευματικά συστήματα καθώς και με βασικές αρχές της μηχανικής.

Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία αλλά και τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν στο εργαστήριό μας, η πρόκληση ήταν να κατασκευάσουμε κάτι που θα απαιτούσε ελάχιστα χρήματα για να ολοκληρωθεί. Έτσι καταλήξαμε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του συγκεκριμένου project.

Περιγραφή

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω, ο βραχίονας αποτελείται από τρία μέρη-αρθρώσεις τα όποια κινούνται με τη βοήθεια τριών υδραυλικών εμβόλων.
(Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνονται οι διαστάσεις του, συγκριτικά με το μεταλλικό κανόνα των 30cm.)

Τα εμβολα κατασκευάστηκαν στον τόρνο του εργαστηρίου μας και λειτουργούν ως έμβολα απλής ενέργειας.

Το υλικό κατασκευής του βραχίονα είναι λαμαρίνα γαλβανιζέ πάχους 1.0mm.

Το υλικό κατασκευής των εμβόλων χάλυβας.

Για στεγανότητα χρησιμοποιήσαμε τσιμούχες από σύριγγες των 5ml .
Οι κύλινδροι είναι και αυτοί χαλύβδινοι κατασκευασμένοι με εξωτερική και εσωτερική τόρνευση και για χιτώνιο έχουμε τοποθετήσει εσωτερικά με συναρμογή σύσφιξης τον κύλινδρο πλαστικής σύριγγας των 5 ml.

Χρησιμοποιήθηκαν κοχλίες Μ3 και περικόχλια για τις συνδέσεις.

Ο βραχίονας στη συνέχεια συνδέθηκε σε μια περιστρεφόμενη βάση με ρουλεμάν ώστε να μπορεί να στρέφεται. Στη βάση προστέθηκαν μικροί τροχοί.

Η κίνηση του βραχίονα επιτυγχάνεται όταν μετακινήσουμε με το χέρι μας κάποιους μοχλούς οι οποίοι με τη σειρά του συνδέονται με εμβολα που ασκούν πίεση στο νερό.